Interieur

Vergoedingen die je kunt gebruiken voor een traplift kopen

De overheid wil graag dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis kunnen wonen. Hiervoor moeten soms de nodige aanpassingen gedaan worden. Omdat deze aanpassingen soms flink wat geld kosten, zijn er verschillende vergoedingen in het leven geroepen. Deze kun je onder meer gebruiken voor de aanschaf van een traplift. Benieuwd welke vergoedingen er zijn? Hieronder hebben wij ze voor je op een rijtje gezet en vertellen we je wat ze precies inhouden.

Wet maatschappelijke ondersteuning

Om te beginnen kun je een bijdrage voor een traplift krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De aanvraag van deze vergoeding verloopt via je eigen gemeente. Als je hier een aanvraag indient, komt er een consulent bij je thuis om de situatie te bekijken en het een en ander te bespreken. Op basis hiervan wordt uiteindelijk besloten of je recht hebt op een vergoeding vanuit de Wmo of niet.

Een traplift kopen met een Wmo-vergoeding is voordeliger dan wanneer je hem zelf moet financieren, maar er zitten ook nadelen aan. Zo zijn de traplift mogelijkheden vaak beperkt. Soms heb je zelfs helemaal niets te zeggen en beslist de gemeente welk type traplift je krijgt en bij welke leverancier deze besteld wordt. Daarnaast kan het wel een half jaar duren voordat een Wmo-aanvraag wordt afgerond.

Persoonsgebonden budget

Kom je niet in aanmerking voor een Wmo-vergoeding? Dan kan het persoonsgebonden budget (pgb) mogelijk uitkomst bieden. Deze vergoeding loopt eveneens via de gemeente, maar je hebt zelf meer invloed op het type traplift. Dit komt doordat je een vast bedrag uitgekeerd krijgt. Hiermee kun je vervolgens zelf een traplift kopen. De vergoeding is meestal hoog genoeg voor een standaard traplift. Wil je een ‘luxere’ traplift? Dat kan, maar dan moet je zelf geld bijleggen. Het geld dat je bijbetaalt voor een traplift is overigens aftrekbaar bij de belasting.

Blijverslening

Een laatste vergoeding waar je gebruik van kunt maken bij een traplift kopen, is de blijverslening. Deze financiële tegemoetkoming is speciaal voor ouderen die hun huis aan willen passen, zodat ze langer thuis kunnen wonen. Omdat een traplift dit mogelijk maakt, mag je de vergoeding ook hiervoor gebruiken. Het nadeel van deze vergoeding is dat het om een lening gaat. Dit houdt in dat je ook rente betaalt, maar deze is bijzonder gunstig. De blijverslening kun je aanvragen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Kies voor een tweedehands traplift

Als je niet in aanmerking komt voor een vergoeding en liever geen blijverslening afsluit, moet je een traplift volledig met eigen geld financieren. Omdat je hier nieuw al snel een paar duizend euro aan kwijt bent, past een traplift mogelijk niet binnen je budget. Zet een traplift in dat geval niet direct uit je hoofd, want je kunt een tweedehands traplift kopen. Doordat je niet de eerste eigenaar bent van zo’n lift, betaal je er minder voor. De stoel en motor worden gereviseerd, maar je krijgt altijd een nieuwe rail. Dankzij een op maat gemaakte rail kun jij je traplift veilig gebruiken.

Gerelateerde berichten

Back to top button