Tips

Hoe vaak laat jij je schoorsteen vegen?

Hoe vaak het jij de afgelopen vijf jaar je schoorsteen laten vegen? Veel mensen die een houtkachel hebben, weten wel dat dit een belangrijke klus is, maar zij vergeten vaak een afspraak in te plannen met de schoorsteenveger. Dat kan rampzalige gevolgen hebben want een houtkachel kan veel aanslag veroorzaken aan de binnenkant van je schoorsteen. Deze aanslag zorgt er niet alleen voor dat de rook minder goed weg kan komen, maar ook dat de kans op brand aanzienlijk toeneemt. Wij laten je graag zien hoe je deze klus nooit meer vergeet en hoe je voor een klein bedrag per maand, zeker kunt zijn van het feit dat je schoorsteen altijd goed onderhouden is.

Neem een schoorsteenverzekering

Wat veel mensen niet weten, is dat je een speciale verzekering kunt nemen waarmee je je schoorsteen kunt laten onderhouden. Voor een paar euro per maand wordt je schoorsteen dan jaarlijks geveegd. Dat is belangrijk omdat dan ten eerste al het vuil uit de pijp wordt gehaald, en tevens wordt de staat van je schoorsteen goed bekeken. Je krijgt van iedere onderhoudsbeurt een kort rapport zodat je precies kunt zien hoe je pijp eraan toe is. Je kunt deze verzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij als Univé. Op hun site kun je meer info vinden en je kunt vandaag nog een polis afsluiten. Zo hoef jij je nooit meer druk te maken over het jaarlijkse schoorsteenvegen.

Vermijd risico’s

Als er alleen maar rook door je schoorsteen gaat, hoe erg kan deze dan verstopt raken? Het is een logische vraag, maar de redenering is onjuist. Rook van kolen of hout bevat allerlei schadelijke stoffen en die kunnen zich ophopen in je schoorsteen. Daardoor wordt ten eerste de luchtafvoer minder. In het ergste geval komt je woonkamer dan vol rook te staan met alle gevolgen van dien. Ook kan ander afval in de schoorsteen terechtkomen. Denk hierbij aan takjes, bladeren of volledige vogelnesten. Deze kunnen ook een brand bevorderende werking hebben. Een goede schoorsteenveger kan deze rommel allemaal uit je schoorsteen halen, eveneens als de bladeren die in je pijp kunnen waaien.

Verzeker je woonplezier

Wie geen omkijken meer wil hebben naar het schoorsteenvegen, kan een speciale verzekering afsluiten om dit werk te laten uitvoeren. Bovendien kun je nog veel meer verzekeringen afsluiten om te zorgen dat het belangrijkste onderhoud aan je woning uitgevoerd wordt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de mogelijkheid om je dakgoten leeg te laten halen? Doe je dit niet tenminste een keer per jaar, dan neemt de kans op lekkage zienderogen toe. Dat kan uiteindelijk enorme kostenposten opleveren waardoor het beter is om te zorgen dat je voor een paar euro per maand iemand eens per jaar kunt laten komen om de boel weer schoon te maken. Informeer bij je verzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden.

Gerelateerde berichten

Back to top button